style> .moto-text_174 > span::before { content: "✔ "; }

Evde Klima Bakımı Nasıl Yapılır?


Aracınız nasıl düzenli yağ değişimi gerektiriyorsa, klimanız da yıllık bakım servisine ihtiyaç  duyar. Klima temizliğini kendiniz yaparsanız birkaç lira tasarruf edebilirsiniz. Ancak uzman bir teknisyenin gözü olmadan daha derin sorunları teşhis edemezsiniz, bu nedenle klimanızın bakımı ve temizliği için düzenli kontrol yaptırmanız gerekir.

 

 

Klimanızın Bakımını Ne Sıklıkla Yaptırmalısınız?

Klimanızı yılda bir kez kontrol etmesi için alanında uzman bir servis bulun. Yılda bir kez çağırdığınız servis, küçük sorunların kontrolden çıkmasını önleyecektir. Klimanızın bakımını hiç yapmazsanız, bileşenlerin içinde bakteri ve kir biriktikçe zararlı mikroorganizmaları dışarı pompalamaya başlayabilir. Klimanız da aynı şekilde çalışmaz, bu da elektrik faturalarınızın yükselmesine neden olabilir. Yıllık bakım, bu sorunları kontrol altında tutacaktır.

 

Klima Servisinin Ücreti Nedir?

Servis ücreti klimaya bağlı olarak 300-700 TL arasında değişebilir. Basit bir pencere kliması servisi muhtemelen 400 TL'ye yaklaşırken, büyük bir merkezi hava sistemi için servis ücreti biraz daha pahalıya mal olacaktır. En iyi fiyatları bulmak için bölgenizdeki yetkili klima servislerinden fiyat teklifi almak için arayın. Sadece lisanslı bir klima uzmanı çağırdığınızdan emin olun. Bu kulağa pahalı gelebilir, ancak klima sisteminize hiç bakım yaptırmazsanız zamanla çıkabilecek sorunlarla daha da fazla ödeme yaparsınız. Kirli veya hasarlı bir klima ünitesi daha çok fatura ödemenize yol açabilir.

 

 

Klima Bakımına Neler Dahildir?

1. Lekesiz Kalmaları için İçini, Fanları ve Bobinleri Temizlerler

Sağlıklı, soğuk hava için temiz bir fan, kasa ve serpantin gereklidir. Birikinti ve bakterilerin ünitenizin içinde birikmesini önlemek için klimanıızı iyice temizlerler. Yaz aylarında evinizin düzgün ve verimli bir şekilde soğutulmasını sağlamak için biraz dengesizse fanınızı da ayarlayabilirler.

 

 

2. Uzmanlar Aynı Zamanda Soğutucu Akışkan, Hava Akışı ve Sızıntı Kontrollerinin de Bakımını Sağlar

Klima bakımında, sisteminizin yeterince dolu olduğundan emin olmak için bir soğutucu akışkan kontrolünün de yapılması gerekir. Havanın verimli bir şekilde dışarı üflendiğinden emin olmak için üfleyici bileşenlerini de değerlendirip, ünitenizde herhangi bir sızıntı veya korozyon olup olmadığını kontrol ederler. Bu sorunları sizin için yerinde çözebilmelidirler. Elektrik sorunları için uzman teknisyen, kompresördeki elektrikli bileşenleri test etmek için bir multimetre kullanabilir.

 

 

Evde Klima Temizliğini Kendim Nasıl Yapabilirim?

1. Ne Sıklıkla Çalıştığına Bağlı Olarak Filtreyi 1-3 Ayda Bir Değiştirin

Klimanız çalışıyorsa, filtreyi değiştirmek sorunu çözebilir. Kirli bir filtre çeşitli sorunlara yol açabilir ve filtreyi değiştirmek, yaşadığınız sorunu çözüyorsa, muhtemelen bir uzman çağırmanıza gerek yoktur. Klima iyi çalışıyor olsa bile, verimli çalışmasını sağlamak için düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. 

 

Merkezi hava sistemlerinde, filtreler tipik olarak duvar veya tavanlardaki dönüş kanallarında bulunur. Oda ve pencere ünitelerinde genellikle ünitenin önündeki ızgaranın arkasında bir filtre bulunur. Bölünmüş sistemlerde genellikle kompresör üzerindeki bir panelde yeniden kullanılabilir bir filtre bulunur. 

 

 

Klimamın Servise İhtiyacı Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

1. Sıcak Hava, Sızıntılar ve Dengesiz Hava Akışı Veriyorsa Servis Çağırın

Klimanızın düzgün çalışıp çalışmadığına bakmaksızın, yılda 1 kez servis çağırmalısınız. Bununla birlikte, klimanız sıcak hava üflüyorsa, soğutucu sızıntısı yapıyorsa veya hava üflemekte zorlanıyor gibi görünüyorsa, mümkün olan en kısa sürede kontrol etmesi için bir yetkili servis ile iletişime geçin.

 

 

2. Elektrikle İlgili Sorunlar Varsa Servis Çağırın

Klima sistemi olmaması gerektiği halde açılıp kapanıyorsa veya güç rastgele kesiliyorsa, bir servise baktırın. Klima ünitenizi açıp kablolarla oynamaya başlamanız cazip gelse de, bunu yapmak güvenli değildir ve sorunu daha da kötüleştirebilirsiniz. 

 

 

Klimamın Verimli Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Anlarım?

Klimanızı açın ve sıcaklıkları ve soğutucu akışkan hatlarını kontrol edin. Kompresörünüzdeki soğutucu akışkan hattını bulun. Bu genellikle merkezi bir hava veya split kompresördeki en büyük borudur. Klima çalışırken bu boruda biraz yoğuşma varsa, sağlıklıdır. Ayrıca bir termometre alıp kanallarınızdan birinin içine havanın üflendiği yere yerleştirebilirsiniz. Klimanızın bir süre çalışmasına izin verin ve termostat ile termometreyi karşılaştırın. Sayılar nispeten yakınsa, doğru çalışıyor demektir. 

 

Termostatı bir havalandırma deliğine ayarlayabilir veya merkezi hava ünitenizin yakınındaki dönüş ve besleme kanallarını test ederek daha kesin bir kontrol yapabilirsiniz.

 

Pencere üniteleri için, sadece ona bakarak çalışıp çalışmadığını anlayabilmelisiniz. Bobinlerde buzlanma yoksa ve açtığınızda soğuk hava üflüyorsa gayet iyi çalışıyor demektir.

 

 

Klima Kompresörümün Kötü Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

1. Garip Sesler, Sızıntılar ve Hava Akışı Kesintisi Yaygın Belirtilerdir

Kötüleşen bir klima kompresörü çeşitli sorunlara neden olabilir. Ancak, bir uzmana baktırmadan bunu onaylamanız doğru değildir. Kompresörün gerçekten çalışıp çalışmadığını belirlemek için çağırdığınız yetkili servis uzmanları kompresörün içindeki uçları ve terminalleri bir multimetre ile test edebilirler.

 

 

2. Durduk Yere Kapanırsa Kompresörü Sıfırlamayı Deneyin

Klima sisteminiz rastgele kapanıyorsa ve bir kompresör sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, devre kesicileri çevirin, 5 dakika bekleyin ve bunun işe yarayıp yaramadığını görmek için tekrar açmayı deneyin. Aksi takdirde, genellikle kompresörün erişim panelinde bulunan yüksek basınç limit anahtarını bulmak için klima ünitenizin talimat kılavuzunu takip edin. 

 

Bu işe yaramazsa, kesinlikle bir uzman çağırmanın zamanı gelmiştir.

 

 

Bir Klimanın Ortalama Ömrü Ne Kadardır?

Çoğu pencere ünitesinin 8-10 yıl sonra değiştirilmesi gerekir. Pencere üniteleri tüm zamanların en dayanıklıları değildir, ancak bundan en az 10 yıl yararlanabilmelisiniz. Tamir etmek yenisini almaktan daha pahalıysa değiştirin.

 

Merkezi hava sistemleri 12-17 yıl dayanmalıdır. Aradan 12-17 yıl geçtikten sonra kompresörün değişmesi veya sisteminizin güncellenmesi gerekebilir. Yine de, filtreyi düzenli olarak değiştirerek merkezi bir hava sisteminin ömrünü uzatabilirsiniz.

 

Kanalsız split sistemler genellikle 15-20 yıl dayanır. Kanalsız bir split sistemin en büyük faydalarından biri, uzun süre dayanma eğiliminde olmalarıdır. Bakımını yaparsanız, bölünmüş bir sistemin değiştirilmesi gerekmeden önce en az 20 yıl dayanması gerekir.