style> .moto-text_174 > span::before { content: "✔ "; }

Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?


Klimanızdaki filtre, düzenli temizlik yapılmadan oldukça kirli olabilir ve kirli bir filtre, soluduğunuz havanın tozunu, bakteriyi ve pisliği dışarıda tutma konusunda o kadar iyi bir iş yapmaz. Neyse ki, nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra klimanızdaki filtreyi temizlemek kolaydır. Filtreyi nasıl temizleyeceğinizi, ne sıklıkta temizlemeniz gerektiğini ve ilk etapta AC filtrenizin temizlenmesi gerekip gerekmediğini nasıl belirleyeceğinizi öğrenmek için aşağıdaki adımlara göz atın.

 

 

1. Filtreyi Çıkartma

Filtrenizi temizleyip temizleyemeyeceğinizi belirleyin. Bazı klimalarda temizlenebilen filtreler bulunur. Ancak diğer klima türleri, belirli bir süre sonra atılması gereken filtrelere sahiptir. Klimanızın filtresini temizlemenin bir seçenek olup olmadığını belirlemek için klimanızın kullanım kılavuzuna bakın. 

 

Klimanızda değiştirilebilir bir filtreniz varsa en az 3 ayda bir değiştirin.

 

2. Klimayı Kapatın

Klimayı kapatın. Klimanızın filtresini asla klima açıkken temizlememelisiniz. Bu, filtrelenmemiş havanın evinize akmasına ve klimanızın evaporatör serpantinlerinin ve diğer dahili parçalarının kir ve partikül madde toplamasına neden olur.

 

Filtreyi değiştirene kadar klimanızı kullanmayın.

 

 

3. Filtreyi Çıkartın

Büyük merkezi klima ünitelerinde, dönüş kanalının uzunluğu boyunca bakarak filtrenizi bulabilmeniz gerekir. Erişmek için birkaç vidayı sökmeniz gerekebilir. Pencereye monte edilen küçük klima ünitelerinde, klimanın ön yüzünü bir bıçak yardımıyla açmanız gerekecek. Duvar tipi klimalarda, filtreye erişmek için ön paneli kaydırmanız gerekebilir.

 

Klimanızın filtresine nasıl erişeceğiniz hakkında daha fazla bilgi için üretici talimatlarına bakın.

 

 

3. Filtreyi Temizleyin

Rutin temizlik için elektrikli süpürge kullanın. Filtreyi çıkarmanız veya klipslerini açmanız (klimanızın markasına ve modeline bağlı olarak) ve filtredeki tüm kum ve tozu emmek için elektrikli süpürgenizdeki boru uzantısını kullanmanız yeterlidir. Temizlemeyi bitirdiğinizde filtreyi değiştirin.

 

Klimanızın filtresine iyi baktıysanız, temizlerken filtrede gözle görülür bir değişiklik göremeyebilirsiniz. Gözle görülmese dahi, oluşan toz ve bakterilerden arınmış olacaktır.

 

Öte yandan, filtredeki tüm tozu ve kumu çıkaramayabilirsiniz. Emebildiğiniz kadar emmek için vakumu kullanın.

Bu yöntem, filtrenize düzenli temizliğini sağlamak için idealdir. Bununla birlikte, filtrenizi yıkamayı planlıyorsanız, büyük parçacıkları gidermek için önce vakumlamalısınız.

 

 

3. Daha Derin Bir Temizlik İçin Filtreyi Durulayın

Filtrenizi süpürdükten sonra hala çok miktarda partikül varsa, yıkamayı deneyin. Başlamak için klima filtrenizi çıkarın. Bir ölçü sirke ve bir ölçü suyu karıştırın. Örneğin, beş bardak su ile beş bardak sirkeyi karıştırabilirsiniz. Karışımı, filtrenizin sığabileceği bir küvete veya geniş bir lavaboya dökün.

 

Filtrenizi en az bir saat karışımda dinlendirin. Son derece kirliyse, iki saat veya daha fazla bekletebilirsiniz.

Su ve sirke solüsyonunu boşaltın ve filtreyi bir raf üzerinde kurutun. Kuruduğunda değiştirin.

Su ve sirke yerine, az miktarda deterjan veya sıvı bulaşık sabununu, filtreniz daldırıldığında kaplayacak miktarda suya karıştırabilirsiniz. Filtreyi ayrıca 30g sitrik asitle karıştırılmış 1 litre suda yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz.

 

 

3. Duş Başlığı İle Durulayın

Filtrenizi duş başlığı ile aşağı doğru durulayın. Filtreniz lavabonuza sığmayacak kadar büyükse, filtrenizi dışarı çıkarın ve bir duvara yaslayın. Suyu filtreye püskürtün. Basınçlı bir duş başlığı kullanmayın, aksi takdirde dayanıksız filtreyi yırtma veya hasar görme riskiniz olabilir. 

 

Filtrenizi duşta da durulayabilirsiniz. Filtreyi duşunuza doğrultun ve duş başlığını kullanarak filtrenin ön ve arka tüm yüzeyini zig-zag hareketiyle püskürtün.

Filtrenizi hortumla yıkadıktan sonra kurumasını bekleyin ve ardından değiştirin.

Daha fazla etki için, püskürtmeden önce filtrenizin üzerine birkaç kaşık kabartma tozu serpebilirsiniz.

 

 

4. Otomatik Temizleme

Otomatik temizleme işlevini kullanın. Bazı modern klimalar, hava filtresini sizin için temizleyen bir işlevle donatılmış olabilir. Bu klimalar, partikülleri filtreden çıkarmak için dahili bir kaset ve fırça cihazı kullanır, ardından toz ve partikülleri dışarıya üflendikleri küçük bir haznede biriktirir. Klimanızın böyle bir özelliği varsa filtrenizi düzenli olarak temizleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.