Klimaları, kışın sıcak, yazın soğuk hava sağlayan tüm ev tipi ısı pompalarının temel bileşenlerine sahiptir. Isıtma/soğutma üniteleri bir dış duvarın iç tarafına monte edildiğinden HVAC kanalları kullanmazlar. "Klima" adı, tüm ısı pompalarının bir "split sistemi" olduğundan, yani bir dış üniteye ve bir iç üniteye sahip olduklarından ve mini splitler küçük olduğundan kullanılır. Bir daireyi veya küçük bir evi veya büyük bir evin bitişik birkaç odasını ısıtmak ve soğutmak ve iklim soğuk değilse elektrik faturalarını düşürmek için kullanılabilirler.
Maksimum enerji verimliliği için optimum boyutta bir mini split ısı pompası seçin. Her bir klima santrali (iç ünite) kurulacağı oda için maksimum verim sağlayacak şekilde boyutlandırılmalı ve yerleştirilmelidir.
-Büyük boyutlu veya yanlış yerleştirilmiş bir hava işleyici çok sık döngü yapacak ve bu da enerji israfına neden olacak ve uygun sıcaklık kontrolü sağlayamayacak. Klima santrallerinin tümü büyükse, sistem çok büyüktür ve satın alınması ve çalıştırılması daha pahalı olacaktır.
-Gerekli soğutma kapasitesi normalde, soğutacağı odanın alanını fit kare olarak 25 ile çarparak (alanı metrekare olarak 230 ile çarparak) tahmin edilir. Bu, BTU'larda ihtiyaç duyulan çıktı olacaktır. Odada çok sayıda gölgelenmemiş pencere varsa, gerekli soğutma kapasitesi daha büyük olacaktır.
-Kalifiye bir kurulumcu, klima santrallerini doğru şekilde boyutlandırabilmelidir.
Bu özellikler mevcuttur:
- "WiFi etkin". Bu, Google Home, Amazon Smart Home veya Apple Homekit gibi akıllı bir evde "akıllı cihaz" olmasını sağlar. Akıllı bir cihaz olarak, onu bir akıllı telefon veya Alexa gibi sesle kontrol ile kontrol edebilirsiniz.
- Her zaman ne kadar soğutucu akışkanın aktığını kontrol eden bir "invertör". Bu, ünitenin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
- Yüksek SEER derecelendirmeleri. SEER derecesi (mevsimsel enerji verimliliği oranı), soğutma verimliliğini gösterir. HSPF, daha az önemli olan ve normalde verilmeyen ısıtma verimliliğini gösterir. SEER, tipik bir konumdaki tipik bir yılın hava durumu için Btu/saat cinsinden giriş elektrik gücüne (watt cinsinden) çıkış soğutma oranıdır. Hemen hemen tüm modeller yaklaşık 19 SEER ile yaklaşık 24 SEER arasında değişir.
- Her bir klima santrali için 24 saatlik zamanlayıcı (ünite içinde). Bu, odaya girmeden önce bir hava işleyiciyi açacak ve uyurken kapatacak şekilde ayarlanabilir.
- Havayı yönlendirmek için 3 boyutlu ayarlanabilir panjurlar. Bunları, en çok ihtiyacınız olan yere ısıtılmış ve soğutulmuş hava verecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
- Oda sıcaklığını algılayan termostat. Diğerleri klima santralindeki sıcaklığı ölçer. Oda sıcaklığının algılanması daha iyi sıcaklık kontrolü sağlar.
- Çoklu fan hızları ve harika ayarlar. Bazı modellerde yalnızca 1 fan hızı ve bir soğutma ayarı vardır, bu da elektrik israfına neden olur.
- Her klima santrali için ayrı bir uzaktan kumanda. Hemen hemen tüm kanalsız mini split ısı pompaları bu özelliğe sahiptir.
Termostat sıcaklıklarını deneme yanılma yoluyla ayarlayın. Termostatlar, biraz daha sıcak olan odaların üst kısımlarına yakın olan klima santrallerindeki sıcaklıkları ölçer.
Soğutma sırasında, termostatları normal klima sıcaklığınıza ayarlarsanız, örneğin 78°F (25°C), odanın ortasında 76°F (24°C) olabilir. Bu elektrik israfına neden olacaktır.
Isıtma veya soğutma yaparken, odaların merkezlerindeki veya normalde o odalarda vakit geçirdiğiniz yerlerdeki sıcaklıkları ölçün ve termostat sıcaklıklarını buna göre yükseltin veya düşürün.
4- En Düşük Fan Hızını Kullanmaktan Kaçının
Isı pompaları daha yüksek fan hızlarında daha verimli çalışır. En düşük fan hızı, esas olarak en sessiz hız olma avantajına sahiptir.
5- Klima Santralleri
Klima santralleri ile soğutulan odalarda duvar diplerinde bulunan kasaları kapatın. Bu, soğutulmuş havanın kaçmasını önleyecektir.
6- Fanları Kullanın ve Hava İşleyicilerini Kapatın
- Ilık yaz günlerinde mini bölmeleri kapatın ve havayı dolaştırmak için büyük fanlar kullanarak odaları konforlu hale getirin.
- Serin yaz akşamlarında mini bölmeleri kapatın, bazı pencereleri açın ve serin hava getirmek için pencere vantilatörlerini veya ayaklı vantilatörleri kullanın. Bu, içerideki havayı temiz dış havayla değiştirecektir.
7- Tavan Vantilatörlerini Çalıştırın
Yüksek tavanlı odalarda ısıtma mevsiminde tavan vantilatörleri çalıştırın. Klima santralleri duvarların üst kısımlarına monte edilmiştir, bu nedenle ürettikleri sıcak havanın çoğu odaların üst kısımlarında kalır.
- Sadece yüksek tavanlı odalarda tavan vantilatörü çalıştırma maliyetini dengelemek için odaların üstleri ve altları arasında yeterli sıcaklık farkı vardır.
- Bir odada oturduğunuz veya uyuduğunuz yerin sıcaklığını tavan fanını açmadan önce ve açtıktan sonra ölçün ve fanı çalıştırmanın o alanı daha sıcak yapıp yapmadığını kontrol edin.
8- Klimalı Odalara Perde Takın
- Klima santralleriniz esas olarak odaları ısıtıyorsa, "termal perdeler" kurun. Bunlar zemine kadar uzanır ve pencere kenarları boyunca duvarlarla temas eder. Soğuk havayı arkalarında tutmak için tasarlanmıştır.
- Sıcak havalarda, her türden açık renkli perdeler, güneş ışınımını yansıtarak ve daha soğuk olan iç havayı daha sıcak olan dış havadan yalıtarak odayı daha serin tutacaktır.
9- Hava İşleyicili Odaların Pencerelerinin Dışına Dış Mekan Termometreleri Monte Edin
Bu, sıcaklığı kontrol etmeyi kolaylaştırır.
- Bir odayı soğutuyorsa ve termometre dışarısının içeriden daha soğuk olduğunu gösteriyorsa, bir klima santralini kapatabilir ve ardından bir pencere fanını açabilirsiniz.
10- Klimalı Odaların Altlarına Kapı Süpürgesi Monte Edin
Hava işleyici tarafından oluşturulan soğuk hava zemine akar ve boşluk genişse kapının altından çok şey dışarı akacaktır.
11- ''Otomatik'' Modunu Kullanmaktan Kaçının
Klimanın modunu kışın "Isıt" ve yazın "Soğuk" olarak ayarlayın. Otomatik mod, sistemin serin bir yaz gecesinde ısınmasına veya güneşli bir kış öğleden sonra soğumasına neden olarak elektriği boşa harcayabilir.
12- Doğrudan Güneş Işığından Korumak için Kondansatörün/Kompresörün Doğusuna ve Batısına Uzun Çalılar Dikin
Soğutma mevsiminde, kondenser serpantinleri evden alınan ısıyı serbest bırakır. Doğrudan güneş ışığı altında çok daha az etkilidirler. Çalılar, yalnızca ünite düşük açılı sabah güneşi veya düşük açılı akşam güneşi aldığında etkili olacaktır.
13- Havayı Isıtan ve Soğutan Odalarda Daha Az Enerji Kullanmanıza İzin Verecekse, Klima Santrali Bulunan Odalarda Boyalı Pencereleri Açın
Normalde boyalı pencereler evin içinden maket bıçağı ile kanatlarının etrafı kesilerek açılabilir. Boyayı kesin, ardından kanadın her tarafına sert bir macun bıçağıyla çekiçleyin.
14- Sık Sık Soğutulan Odaların Zeminlerini Yalıtmak için Halı Döşeyin veya Geniş Alan Kilimleri Kullanın
Halılar, soğutma mevsiminde ısının yukarı doğru yayılmasını engeller. Birinci kat daha sıcakken ikinci kattaki odalar bir ısı pompasıyla soğutulursa, halılar zeminleri yalıtacak ve odaların daha az klimaya ihtiyacı olacaktır.
15- Klimalı Odalarda Cereyan Olup Olmadığını Kontrol Edin
- Üst kanatlardan herhangi birinin hafifçe düşüp üstte boşluklar bırakarak düşüp düşmediğini kontrol edin. Bu boşluklar, panjurlarla kapatıldığında fark edilmez.
- Soğuk bir günde, pencerelerin etrafından soğuk havanın girip girmediğini kontrol edin.
- Sıcak bir günde, pencerelerin etrafından sıcak hava sızıp çıkmadığını kontrol edin. Bu, koyu renk olduğu için daha kolay görülebilen tütsü dumanı kullanılarak tespit edilebilir. Hava kaçtığını veya içeri sızdığını kontrol etmenin başka bir yolu, ince bir doku şeridi asmak ve çırpınıp uçuşmadığını görmektir.
- Bir pencere açıklığından hava sızıntısı varsa, pencereyi havalandırın.
16- Daha Yüksek Verimlilik için Ünitenin Bakımı
Filtreleri temizleyin veya değiştirin. Çoğu klima santralinde en az iki filtre bulunur: büyük partiküller için ana filtre ve polen gibi mikroskobik partiküller için bir HEPA filtresi.
- Ayda bir veya en azından kirli göründüklerinde kontrol edin.
- Bunları bir HEPA elektrikli süpürge kullanarak temizleyin veya kullanıcı kılavuzundaki talimatları kullanarak yıkayın.
- Kullanım kılavuzu yoksa, filtreleri temizlemek için genel talimatlara göre yıkayın: büyük filtreleri akan suyun altında tutun ve yumuşak bir fırça ile hafifçe fırçalayın. HEPA filtrelerini deterjan ve suyla temizleyin ve iyice kurumasını bekleyin.
17- Klima Santralindeki (İç Ünite) Evaporatif Bobinleri Temizleyin
Bunlar, ısıyı emip saldıkları için daha iyi enerji verimliliği için temizlenmelidir, bu nedenle üzerlerindeki kirli yüzeyler enerji akışını engelleyerek mini bölmenin her gün daha fazla çalışmasına neden olur.
- Devre kesicideki mini bölmeye giden gücü kapatın.
- Kapağı açın ve filtreleri çıkarın.
- Akışı yakalamak için ünitenin altında bir havlu tutarak bir sprey şişesi kullanarak serpantinlere su püskürtün.
18- Yaprak, Buz ve Kar Gibi Hava Akımı Engelleri için Dış Üniteyi Kontrol Edin
- Bir rüzgar fırtınasından sonra yaprak ve dal olup olmadığını kontrol edin.
- Kar fırtınasından sonra aşırı kar ve buz olup olmadığını kontrol edin.
19- Isı Pompa Sisteminize Her İki Yılda Bir Servis Vermesi için Kalifiye Bir Servis Teknisyeni Tutun
Teknisyen bu enerji tasarrufu sağlayan bakım prosedürlerini yapmalıdır:
- Dış üniteyi ve klima santrallerini (eğer yapmadıysanız) temizleyin.
- Klima santrallerindeki evaporatör serpantinlerini temizleyin.
- Dış yoğuşma ünitesini inceleyin.
- Soğutucu akışkan hatlarında, bobinlerde ve bağlantılarda soğutucu sızıntısı olup olmadığını kontrol edin.
- Kabloları ve kontakları aşınma açısından inceleyin. Kötü kablolama ve kontaklar, dış serpantin (ısıtma ayları sırasında) ve iç mekan serpantininde (soğutma ayları sırasında) buz oluşmasına neden olabilir.
Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanmaktadır.