Araç Klimasındaki Koku Nasıl Giderilir?


Klimanızı açtığınız anda içeri giren tuhaf, küflü bir koku varsa burnunuzu kapatıp buna katlanmanıza gerek yok. Büyük olasılıkla klima sisteminizdeki nem nedeniyle bir miktar küf oluşmuş olabilir. Bu nem doğal olarak oluşur ve arabanın bir parçasıdır, ancak çok uzun süre bırakılırsa küf oluşturabilir. Hava, buharlaştırıcıyı aşıp arabanın içine pompalanırken, nemi besleyen küf sporlarını toplar. Neyse ki temizlenmesi kolaydır ve arabanız yeni gibi güzel kokar.

 

Not: Bu yazı küflü, küflü kokular (eski çoraplar, ıslak köpekler vb. gibi) olan klima kokuları ile ilgilidir. Yanık veya kimyasal kokular için arabanızı bir bayiye götürmenizi tavsiye ederiz.

 

 

1. Dezenfektan Sprey Satın Alın

Özel kanal temizleyicisi gibi küf ve küfle mücadele eden dezenfektan aerosol sprey satın alın. Özel spreyler ciddi kokular için en iyi seçenek olabilir, ancak daha küçük sorunlar için (veya potansiyel kokuların önüne geçmek için) Lysol gibi reçetesiz satılan bir dezenfektan sprey kullanabilirsiniz.

 

 

2. Doğal Spreyinizi Yapın

Alternatif olarak sirke ve su ile kendi tamamen doğal spreyinizi yapın. Bir ölçü beyaz sirkeyi üç ölçü suyla karıştırın, ardından eski bir sprey şişesine veya solvent püskürtücüye koyun. Sirke pek hoş bir koku olmasa da küfle doğal yoldan savaşacak ve hızla kaybolacaktır.

 

Biraz daha taze ve daha uzun süre kalıcı bir koku elde etmek için yarım limonun suyunu ekleyin.

 

 

3. Arabayı Kapatın

Arabayı, fanı ve klimayı tamamen kapatın. Her iki düğmeyi de kapalı konuma getirin ve arabanın çalışmadığından emin olun.

 

 

4. Dezenfektanı Püskürtün

Dezenfektanınızı her bir havalandırma deliğine püskürtün. Arka koltuklara oturduğunuzdan ve genellikle en fazla havayı pompalayan ayaklarınızın altındaki havalandırma deliklerine bastığınızdan emin olun. Ayrıca gösterge panosunda da havalandırma delikleri vardır ve genellikle arka camın işaretinde de bir tane bulunur.

 

Bunu yaparken kapıları kapalı tutun. Temizleme sıvısının sisteme girmesini istiyorsunuz.

 

 

5. Arabayı Açın

Arabayı açın ve klimayı maksimum güce, tam püskürtmeli fana getirin. Bu, sizin için sistemin etrafında hava sirkülasyonu sağlamaya başlayacak ve temizleme solüsyonunuzun AC sistemi etrafında dolaşmasını sağlayacaktır. Sistemi vitese geçirmek için ilk başta bu "Max" ayarında tutun.

 

 

6. Yeniden Sirkülasyon Menfezine Püskürtün

Yeniden sirkülasyon menfezinizi bulun ve klima hala çalışır durumdayken cömertçe püskürtün. Yeniden sirkülasyon menfezinizi kılavuzunuzu kontrol ederek bulabilirsiniz. Genellikle sürücü tarafındaki zeminde, konsolun yanında veya bagajdadır. Üzerinde daire işaret eden okların bulunduğu küçük düğme, arabanıza dışarıdan hava almayı bırakmasını ve bunun yerine havayı içeriden geri dönüştürmesini söyler. Varsa bu düğmeye basın, ardından temizleme sıvınızın sistemde kaldığından emin olmak için bu havalandırma deliğine püskürtün.

 

 

7. Tam Fan Moduna Geçin

AC'yi "max" modundan tam fan moduna geçirin. Daha fazla havayı soğutmak değil, daha fazla hava üflemek istiyorsunuz. Bu, ilave nemin içeri girmesini önlemelidir.

 

 

8. Tüm Giriş Hatlarına Püskürtün

Ciddi sorunlar için kaputu kaldırın, kabin hava filtresini değiştirin ve tüm giriş hatlarına püskürtün. Araçtan kötü kokular geliyorsa ve bunları durdurmanın bir yolu yoksa, kullanım kılavuzunuzu alın ve kaputu kaldırın. Klima sistemi ön cama doğru, plastik ızgara ve filtrenin altında (farklı modellerin farklı yöntemleri vardır - kılavuzunuzu kontrol etmelisiniz ) ve filtreyi çıkarın, gerektiğinde temizleyin ve değiştirin.

 

Oradayken, herhangi bir küf veya mantarla savaşmak ve onları öldürmek için tüm aparata temizleme aerosolünüzü püskürtün.

 

 

9. Arabayı Çalıştırın 

Arabayı, kapılar açık, klima kapalı ve fanlar tam beş dakika boyunca çalıştırın. Bu sizin son "kurumanızdır" ve küf ve mantarın eski kokularınızı yeniden oluşturmasını önleyecektir. 

 

 

10. Koku Hala Geçmiyorsa Servise Gidin

Koku devam ederse aracınızı bayinize götürün. Eğer koku hala geçmiyorsa göz ardı etmeyin. Kendi başına daha iyi olmayacak. Kokunun daha ciddi bir soruna neden olmadığından emin olmak ve sorun kötü bir kokudan daha kötü hale gelmeden önce sorunu çözmek için satıcınıza götürün. 

 

 

Klima Kokularının Önlenmesi

1. Arabayı Durdurmadan Önce Klimayı Kapatın

Arabayı durdurmadan 4-5 dakika önce klimanızı kapatın. Bu, evaporatöre motordan gelen sıcak havayı kullanarak fazla nemi (küf/küf oluşumunun anahtarı) kurutması için zaman tanır. Nem olmaması, küf olmaması anlamına gelir, bu da koku olmaması anlamına gelir!

 

 

2. Fanları Yüksekte Tutun

Araba kapanırken fanları yüksekte tutun. Klima kapalıyken, buharlaştırıcıya çok fazla havanın girdiğinden emin olmak ve küf, nem veya küf sporlarının kök salmasını önlemek için fanları patlatmaya devam edin.

 

Not: Bu daha fazla büyümeyi önlemenin bir yoludur. Zaten mevcutsa, gerçek kokunun giderilmesine muhtemelen yardımcı olmayacaktır.

 

 

3. Yılda 1 Kez Yapın

Sıcak ve kuru bir günde, yılda 1 kez arabanızın kapıları tamamen açıkken vantilatörleri en yüksek devirde çalıştırın. Bu, tüm küflerin tutunmasını engelleyebilir. Küf oluşumuna neden olan nemi fanın değil klimanın yarattığını unutmayın. Fan onu sıcak araba motorundan ısıtacak ve ardından AC buharlaştırıcıdan çıkaracak.

4. 3-6 Ayda Bir Temizleyin

Sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorsanız kanalları her 3-6 ayda bir dezenfektanla püskürtün. Sıcak ve ıslak ortamlar küf ve küf için bir cennettir. Üstelik klimanızı ne kadar çok kullanırsanız kirlenme olasılığı da o kadar artar. Yukarıda belirtildiği gibi düzenli temizlik yaparak sorunun üstesinden gelin.