Mobil Klima Nasıl Kurulur?


Mobil klimalar, hızlı ve kolay kurulabilmeleri ve odadan odaya taşınabilmeleri nedeniyle pencereye monte klimalara daha uygun bir alternatiftir. Mobil klimalar, soğutucu akışkanlar kullanarak sıcak oda havasını soğutarak ve bu işlemin bir yan ürünü olan sıcak havayı bir hortum aracılığıyla odadan dışarı atarak çalışır.  Klimanızın çalışabilmesi için bu sıcak havanın, tercihen dışarıya açılan bir pencere aracılığıyla odadan başarıyla atılmasını sağlamalısınız.  Bu kılavuz size portatif, tek hortumlu bir klimayı bir pencereden düzgün bir şekilde nasıl kuracağınızı ve havalandıracağınızı öğretecek ve pencere yoksa alternatif öneriler sunacaktır.

 

1. YÖNTEM

1. Mobil Klimayı Pencereden Havalandırmak

Portatif klimanız ile birlikte gelen talimatları dikkatlice okuyunuz. Bu talimatları ve ilgili garanti bilgilerini ileride kullanmak üzere saklayın.

 

 

2. Mobil Klimanız için Bir Yer Seçin

Klimayı hem pencerenin hem de elektrik prizinin yakınına yerleştirin.

Klimanın takılma tehlikesi oluşturmayacağından ve hava akışının mobilyalar, bitkiler vb. tarafından engellenmeyeceğinden emin olun.

 

 

3. Pencere Adaptör Kitinin Pencerenizde Çalışıp Çalışmayacağını Kontrol Edin

Hemen hemen tüm taşınabilir klimalar, çalışacak bir pencere adaptör kiti ile birlikte gelir, ancak bazı durumlarda kit eksiktir veya pencereye uygun değildir ve biraz doğaçlama yapmanız gerekecektir. 

Ünitenin iyi çalışması için havalandırma hortumu için pencere adaptörü ile pencerenin kenarları arasındaki boşluklar kapatılmalıdır. Pencere adaptör kitinin doğru şekilde oturması için genişletilip genişletilemeyeceğini veya kırpılıp kırpılamayacağını belirlemek için pencere açıklığınızı ölçün.

Taşınabilir ünitenizle birlikte gelen pencere adaptör kiti eksikse veya pencerenize tam olarak uymuyorsa, yerleştirmeniz gereken açıklığı dikkatli bir şekilde ölçün ve yerel hırdavatçınızdan bir parça pleksiglas kesin. Boşluğu doldurmak için bir parça kontrplak veya hatta karton da kullanabilirsiniz. Bu seçenekler daha az çekicidir, ancak acil durumlarda işe yarayacaktır.

 

 

4. Egzoz Hortumunu Klima Ünitesine Bağlayın

Bu konnektörleri zaten takılı olan tek bir hortum olabilir veya önce üniteye bir egzoz konektörü takmanız ve ardından hortumu konektöre takmanız gerekebilir. Ünitenizle birlikte gelen yönergeleri izleyin. Henüz takılı değilse, pencere bağlantı braketini veya adaptörü egzoz hortumunun diğer ucuna bağlayın. Egzoz hortumunu pencereye doğru çalıştırın ve pencere bağlantı braketini veya adaptörünü açık pencereye yerleştirin.

 

 

5. Egzoz Hortumu Pencere Bağlantısını Yerine Sabitleyin

Birlikte verilen pencere kiti sürgülerini veya panellerini, pencere bağlantı braketi ile pencerenin kenarları arasındaki boşluğu tamamen doldurana kadar ayarlayın. Bir parça pleksiglas kullanıyorsanız, pencere pervazına egzoz hortumu pencere bağlantısının yanına (veya üstüne) kaydırın ve pencere kapanana kadar yerinde tutun. Camı, egzoz hortumu pencere bağlantısına sıkıca oturacak ve her şeyi sıkıca yerinde tutacak şekilde kapatın.

 

Bazı durumlarda, egzoz hortumu pencere bağlantısının etrafındaki boşlukları kapatmak ve pencere kitini sıkıca yerinde tutmak için koli bandı kullanmak gerekebilir.

 

 

6. Klimanızı Fişe Takın

Klimanızın fişini prize takın. Artık kullanıma hazır!

 

 

2. YÖNTEM

1. Pencere Olmadığında Mobil Klimanın Havalandırması

Klimayı sürgülü bir cam kapıdan havalandırın. Kurulum, bir pencere için olana benzer olacaktır. Ancak, egzoz hortumu ile kapının üst kısmı arasındaki boşluğu doldurmak için muhtemelen bir parça pleksiglas almanız gerekecektir. Ayrıca kapıyı kullanmayı çok elverişsiz hale getirecektir.

 

 

2. Klimayı Tavandan Havalandırın

Dış pencerelerin bulunmadığı veya erişilemediği ofis ortamlarında, portatif klimalar bir asma tavan ile havalandırılabilir. Ticari tavan havalandırma kitleri çevrimiçi olarak veya yerel HVAC satıcınızdan satın alınabilir. Bu prosedürle ilgili bir dizi potansiyel risk ve verimsizlik vardır, bu nedenle devam etmeden önce binanızın bakım personeline danışın.

 

Mobil bir klimayı tavan arasına havalandırmak da mümkündür, ancak mülkün hasar görmesini veya evin diğer bölümlerinin istemeden ısınmasını önlemek için, devam etmeden önce bir HVAC uzmanından profesyonel tavsiye almanız önerilir.

 

 

3. Klimayı Bir Dış Duvardan Havalandırın

Bir pencere yoksa ve uzun vadeli bir kurulum isteniyorsa, lisanslı bir yüklenici dış duvarda bir delik açabilir ve portatif klima üniteniz için bir egzoz deliği takabilir.

 

 

4. Klimayı Bacadan Havalandırın

Bacalı evlerde portatif klimayı şömine vasıtasıyla havalandırmak mümkündür. Egzoz hortumu ve şömine açıklığı etrafındaki boşlukları doldurmak için verilen pencere adaptör kitini veya özel kesimli pleksiglası kullanın.  

 

Bacanızın temiz olduğundan, kurumla tıkanmadığından ve bacanın açık olduğundan emin olun.