Vantilatör ve Pet Şişe Kullanarak Ev Yapımı Klima Nasıl Yapılır?


Sıcağı biraz olsun yenmek için pahalı bir klima almak yerine, bir odayı su şişeleri ve vantilatör kullanarak soğutabilirsiniz. Ya şişeleri dondurun ve fanın önüne koyun ya da şişeleri arkaya takın. Kendin yap klimanızı yaparak, bunaltıcı sıcaklara bir nebze olsun çözüm yaratabilirsiniz.

 

 

1. YÖNTEM

1. Vantilatör Önüne Donmuş Şişeler Koyun

3 su şişesinin her birine 3 yemek kaşığı (50 gr) tuz ekleyin. En kolay kurulum ve temizlik için plastik şişe kullanın. Şişe başına 3 yemek kaşığı (50 gr) softa tuzu ekleyin. Kapaklarını kapatın ve tuz ile su tamamen karışana kadar şişeleri çalkalayın.

 

 

2. Tüm Şişeleri Dondurun

Tamamen donana kadar şişeleri birkaç saat buzlukta bekletin. Su, buza döndüğünde şişeleri çıkarın ve kenara koyun.

Tuz, suyun donma derecesini düşürür ve buzu daha da soğuk yapar. Buzluğun boyutuna göre şişelerinizin donması daha uzun sürebilir.

 

 

3. Şişeleri Vantilatörün 15 cm Önüne Koyun

Bir masa vantilatörü veya kutu vantilatör bu yöntem için en iyisidir, fakat herhangi bir vantilatörü kullanabilirsiniz. Vantilatörü açın ve şişeleri önüne koyun. Hava, şişelerin etrafından geçerken soğuyacaktır. Şişelerdeki buz çözülene kadar vantilatörü açık tutun. Vantilatörün hava akışını engellememesi için şişelerin arasını açın. Ayaklı vantilatörler için şişeleri küçük bir masanın üzerine koyun. Vantilatörün salınım ayarını kullanmayın. Vantilatörün kafasını su şişelerine doğru sabitleyin.

 

 

4. Şişeleri Tekrar Kullanmak için Buzluğa Koyun

Buz eridiğinde şişeleri yeniden dondurun. Birkaç saat içerisinde vantilatörünüzü yeniden klima gibi çalıştırabilirsiniz!

Tekrar donmalarını beklememek için buzluğunuzda yedek şişeler bulundurabilirsiniz.

 

 

2. YÖNTEM

1. Şişeleri Vantilatörün Arkasına Asın

2 boş su şişesini tabanın 2,5 cm yukarısından yarım daire şeklinde kesin. 2 şişenin içerisindeki suyu başka bir kaba boşaltın. Şişeleri maket bıçağı ile kesin. Şişeyi bir kesme tahtası üzerinde sıkıca tutun ve bıçağın ucunu şişenin içinden geçirerek yarım daire şeklinde bir kesik oluşturun. Aynı şekilde diğer şişeyi kesin.

 

 

2. Delikler Açın

Kesiğin üst kısmına yarım santim aralıklarla delikler açın. Plastik için 6 milimetrelik matkap ucu kullanın. Kesiğin 1 cm yukarısından başlayarak şişenin etrafına sıra sıra delikler açın. İlk sırayı bitirdikten sonra onun üstüne 2-3 sıra daha yarım santim aralıklı delikler açmaya devam edin.

 

Matkaba alternatif olarak, bir lehim tabancası ile plastiği eriterek delik açabilirsiniz.

 

 

3. Şişeleri Bağlayın

İp veya tel kullanarak şişeleri baş aşağı vantilatörün arkasına bağlayın. Şişeleri bağlamadan önce vantilatörün kapalı olmasına dikkat edin. Her şişenin 2 deliğinden bir tel veya ip geçirin. İpi vantilatör kafesinden geçirin ve düğüm atarak şişeleri sabitleyin. Sağlamlaştırmak için şişe ağızlarından da bir ip geçirerek bağlayın. Vantilatör motorunun iki yanına da bir şişe bağlayın.

 

 

4. Şişelerin İçine Buz Küplerini Koyun ve Vantilatörü Çalıştırın

Buzları şişenin içine koyabilmek için şişenin altındaki kesiklerin ağızlarını açın. Şişeyi deliklerin altına kadar doldurun. Vantilatörü yüksek hıza ayarlayın ve soğutmak istediğiniz alana çevirin. Vantilatör, şişelerdeki soğuk havayı açtığınız deliklerden çekecektir. Şişeler vantilatöre bağlı olduğundan, vantilatörünün salınım özelliğini kullanabilirsiniz.

 

 

5. Eriyen Buzu Boşaltın

Buz erimeye başladığında şişenin ağzının altına bir kase tutun. Suyun kaseye boşalması için şişe kapağını çevirerek açın. Diğer şişenin suyunu boşaltmadan önce ilk şişenin kapağını kapatın. Şişelerinizi kullanmaya devam etmek için içlerine buz eklemeniz yeterli olacaktır.

 

Not: Şişelerden boşalttığınız suyu buz kalıbına koyarak tekrar kullanabilirsiniz. Böylece suyu israf etmiş olmazsınız.