Yakıt Pompası Nasıl Temizlenir?

filtresiz pompa

tıkalı pompa nasıl açılır

Çoğu modern araçlarda süzgeçler ve yakıt hattı boyunca bir filtre bulunan sızdırmaz, filtresiz pompalar kullanır. Bu pompalar bakım gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve arızalandıklarında değiştirilmeleri gerekecektir. Aracınızda elektrikli yakıt pompası varsa, herhangi bir tortu birikimini veya tıkanıklığı temizlemek için bir yakıt sistemi temizleyicisi kullanabilirsiniz. Manuel olanınız varsa (genellikle eski model araçlarda bulunur), çoğu modern araçta bu bir seçenek olmasa da, pompayı iç filtresindeki kalıntıları temizlemek için açabilirsiniz.

 

filtre değiştir

1. Adım

Motorun "titremesine" veya durmasına dikkat edin. Tıkalı bir yakıt pompasının en yaygın belirtisi, pompanın motorun düzgün çalışmasını sağlamak için enjektörlere yeteri kadar yakıtı itememesinden kaynaklanan kesintili bir güç kaybıdır. Ayağınızı gazdan çektiğinizde motorunuz titrer ve hatta durursa, yakıt pompanız veya filtrenizle ilgili bir sorun olabilir. Motor durur ancak birkaç dakika sonra tekrar çalışırsa, bunun nedeni yakıt filtresinde veya pompada tortu birikmesidir. Ayrıca yakıt filtrenizi değiştirmeyi de düşünmelisiniz .

2. Adım 

Araba rölantideyken pompadan gelen bir tıklama veya ses olup olmadığını dinleyin. Yakıt pompasındaki bir tıkanma, yakıtı itmek için daha fazla çalışmaya zorlar ve bu da yanmasına neden olabilir. Benzin deposunun etrafındaki alandan (arabanın arkası) bir tıklama veya ses sesi duyarsanız, yakıt pompasındaki elektrik motoru arızalanmaya başlaması ihtimali yüksektir. Pompayı temizlemek ve filtreyi değiştirmek, erken yakalarsanız bu sorunu çözebilir, ancak çok uzun süre devam etmesine izin verirseniz, yakıt pompasını yakacak ve çalışmayı durduracaktır. Anahtarı çevirdiğinizde pompanın bir kez tıklaması alışılmadık bir durum değildir, ancak bundan sonra tıklamaya devam etmemelidir.

3. Adım

Sürüş sırasında RPM'lerde düşüş olup olmadığına bakın. Yolda tutarlı bir hızda seyahat ediyorsanız ve araç aniden yavaşlarsa veya devir saatiniz (varsa) takometrenizde önemli ölçüde düşerse, bu, yakıt pompasının motora yeterli yakıt sağlamaya çalıştığının bir işareti olabilir. RPM'ler, motorunuzun dakikada yaptığı devir sayısıdır, bu nedenle RPM'lerdeki düşüş, motorunuzun ne kadar hızlı döndüğünü ve üretebileceği gücü temsil eder. Kontrol panelinizde, güç kaybını açıklamak için diğer olası sorunları gösterebilecek uyarı ışıklarını arayın. Örneğin bir led ışığı, bir elektrik sorunu olduğunu gösterebilir veya yanıp sönen bir kontrol motoru ışığı, motorun teklemediğini gösterir.

Bu göstergelerin yokluğunda, ani (geçici) güç kaybı, yakıt pompanızla ilgili bir sorun olduğuna dair iyi bir işarettir.

 

enjektöre yeterli yakıt gidiyor mu

4. Adım

Aracı sık sık düşük yakıtla çalıştırıp kullanmadığınızı düşünün. Benzin çok kirli olma eğilimindedir ve bu tortu yakıt deponuzda toplanır. Dolu bir gaz deposu ile, deponuzdaki kir daha büyük bir sıvı hacmiyle dağılır, ancak depoda fazla yakıt olmadığında, tortu yakıtın daha büyük bir bölümünü oluşturur. Bir akvaryum hayal edin: Dolu olduğunda, alttaki çakıl, içindekinin sadece küçük bir kısmıdır, ancak tank neredeyse boş olduğunda, kalan çakıl ve az su aynı alanı kaplar.

Düzenli olarak düşük yakıtla sürüyorsanız, yakıt pompanızın ve filtrelerinizin tıkanma olasılığı daha yüksektir. Yakıt pompanızla ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek için bu belirlemeyi yukarıda listelenen diğer belirtilerle birlikte kullanın.

yakıt sistemi temizleyicisi

5. Adım

Bir yakıt temizleyici alın. Çoğu yakıt sistemi temizleyicisi aşağı yukarı aynı şekilde çalışsa da, markadan markaya farklılıklar vardır. Doğru adımları izlediğinizden emin olmak için satın aldığınız yakıt sistemi temizleyicisinin talimatlarını iyice okuyun. Yakıt sistemi temizleyicisini birçok büyük perakende mağazasından ve tüm otomobil parçaları mağazalarından satın alabilirsiniz.

Enjektör temizleyicisi değil, yakıt sistemi temizleyicisi satın alın. Bu ürünler benzerdir ancak farklı amaçlara hizmet eder. Motoru çalıştırın ve birkaç dakika rölantide bırakın. Yakıt sistemi temizleyicisi, yakıt pompasından geçecek ve motora giderken gazla birlikte yanacağı yere filtre edecektir. İçinden geçerken, yakıt pompanızdaki ve sistemin geri kalanındaki tortu birikintilerini parçalamaya başlayacaktır. Pek çok yakıt temizleyici, aracı tekrar sürmeye başlamadan önce yakıtın ve temizleyicinin sistemden akmasına izin vermeye başlamak için motoru on veya on beş dakika rölantide bırakmanızı önerir. Bu ilk aşamadan sonra, yakıt sisteminizi temizlediği için aracı normal bir şekilde sürebilirsiniz.